April 1945: 70 jaar geleden bevrijd!

Drenthe is in april 1945 bevrijd. RTV Drenthe zal daar de komende tijd vaal aandacht aan besteden. Net als de landelijke zenders trouwens.

Hier kun je de programmering van RTV Drenthe zien.

Zelf was ik 4 jaar toen. Woonde in Nijverdal, pal naast de spoorlijn Zwolle – Almelo en dan kon je verder via Hengelo/ Enschede naar Duitsland. Om te voorkomen dat de Duitsers met de trein zouden “vluchten”, werd die spoorlijn door de geallieerden gebombardeerd op 22 maart 1945.

Lees hieronder het verslag  dat ik gevonden heb bij SEN Nijverdal.

__________________________________________________________________________

Vlak vóór de Bevrijding, op 22 maart 1945, beleefde Nijverdal de zwartste dag uit haar geschiedenis. Het was een zonnige voorjaarsdag. Veel Nijverdallers waren een eindje aan het wandelen, boodschappen doen of op weg naar familie of vrienden.

Toen er geallieerde vliegtuigen in de lucht verschenen, keken ze daar niet meteen raar van op. De spoorlijn Almelo-Zwolle en Almelo-Marienberg was al vaker doelwit geweest van de bommenwerpers. Met de bombardementen trachtten de geallieerden de aan- en afvoerroutes van de Duitsers te blokkeren. Ook het Ruhrgebied werd vaak bestookt door de geallieerde bommenwerpers. Maar deze vliegtuigen hadden hun doel in Duitsland niet bereikt en kregen de opdracht een gelegenheidsbombardement op Nijverdal uit te voeren.

De gevolgen waren afschuwelijk: er vielen 74 doden en vele gewonden. Veel mensen raakten gehandicapt of verminkt voor het leven. De doden werden naar de openbare lagere school gebracht. Daar probeerde men hen te identificeren. De NSB-burgermeester wilde alle doden in een massagraf begraven, maar de heren Boontje, commandant Luchtbeschermingsdienst, en Visscher van Geneeskundige Dienst wisten dit te voorkomen. Om het half uur vond in de navolgende dagen een begrafenis plaats.

De ingrijpende gebeurtenis laat tot op heden in Nijverdal diepe emotionele sporen na. Bij de gedenksteen in de binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur wordt jaarlijks een korte plechtigheid gehouden, waarbij de Stichting Evenementen Nijverdal en de nabestaanden bloemen leggen.

( zie ook http://www.regiocanons.nl/overijssel/salland/hellendoorn/bombardement-, daar spreekt men over 73 doden)

__________________________________________________________________________

Tussen ons huis en de spoorlijn stond nog een huis, dat aan “onze” kant een lange blinde muur had (in mijn herinnering). Samen met mijn broertje van 2 stond ik met de rug tegen die muur. Kijkend naar ons huis, waar mijn ouders en opoe (die bij ons inwoonde) steeds even door het raam omhoog keken en riepen dat we stil moesten blijven staan. Wat we dan ook kennelijk maar gedaan hebben. Ik kan me nog herinneren, dat we hartstikke bang waren, hoewel je als kind, denk ik, niet echt beseft wat er gebeurt. Het zal wel een boel lawaai zijn geweest.

3 thoughts on “April 1945: 70 jaar geleden bevrijd!

  1. Dat soort momenten vergeet je gewoon jje hele leven niet meer!! Zo ingrijpend in het leven van een klein meisje, maar ook van de volwassenen. Ik prijs me rijk dat ik nooit een oorlog heb hoeve mee maken.

Ik lees graag iets van jou! Bedankt! Groet van Corry

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s