Feest van de Geest

Een verslag van het "Feest van de Geest", de manifestatie waar ik in het vorige logje over schreef. Ik had geen idee wat ik verwachten kon, maar nadat we in diverse kerken aan het rondkijken zijn geweest, begrijp ik er iets meer van.

Zoals gezegd, waren Johan en ik gastheer en -dame op  Hemelvaartsmiddag in de Koepelkerk. Er zijn plm. 55 mensen geweest, om de kunstwerken en de kerk te bekijken. Want de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat er toch wel veel mensen speciaal voor het kerkgebouw kwamen. "We rijden hier altijd langs, en nu is die een keertje open en kunnen we xc3xa9m ook van binnen bekijken". Even zo goed: van harte welkom. Graag zelfs.

En Johan heeft zich uitgeleefd op het orgel. Kreeg meerdere complimentjes. Leuk!!

Het feest van de Geest wordt 1 x in de 2 jaren gehouden. Dit keer deden er weer mxc3xa9xc3xa9r kerken en burgerlijke gemeentes mee dan de vorige keer. Mooi initiatief!
Het thema van 2010 is "duurzaamheid in de "geest van Pinksteren".  In de Koepelkerk is werk te zien van Tine Mersmann en van Hieke Veenstra. Van het werk van beide dames laat ik hier een paar foto’s zien. Tine maakte een lichtproject met 28 "tegels". Elke tegel een vervolg op de vorige, maar wel met eigen kracht, eigen ziel. Door lichtdraden verbonden.

Kopelkerk_tegels

Koepelkerk_centrum

Het "centrum"  van het kunstwerk. Precies midden in de kerk. De verschillende kleuren geven de windstreken weer.
Hieke nam de vorm van de kerk als vertrekpunt. Het gebouw heeft 8 zijden en ze plaatste vier zgn monochrome (ff zoeken op google) panelen met tekst op de wanden Noord, Zuid, West en Oost. Ook zij gaf de 4 windstreken kleur. Bv de volgende:

Koepelkerk_geel

Geel staat voor ZUID. De tekst op het bord is:

Zuid is het rijk van de wijsheid en de gelijkheid; symbool van gelijkwaardigheid. Het laat zien dat menselijkheid in alle mannen en vrouwen aanwezig is en dat ieder op gelijke wijze wordt verzorgd. Zuid is het rijk van de wijsheid en de gelijkheid; symbool van gelijkwaardigheid.

Voor Noord is de kleur groen/blauw en voor West is dat rood. OOST krijgt de kleur wit. Deze laatste laat ik hier ook nog even zien:

Koepelkerk_wit

Oost is het rijk van de spiegelende wijsheid, symbool voor neutrale waarneming. Het laat de dingen zien zoals ze zijn. Oost is het rijk van de spiegelende wijsheid.

Ik vind het vooral mooi dat beide dames hun werk op elkaar afstemden.

Tine laat haar uitleg vergezeld gaan van een gedicht waarin ze de betekenis van de 4 gebruikte kleuren uitlegt:

Oneindig het blauw
met ruimte zonder grenzen
onpeilbare diepten
die hemel en aarde bewegen
met elke dag weten van meer onder de zon

Wit is het water
het stroomt zonder oordeel
over delen en geven
en vindt de weg die het moet gaan
met elke dag zeexc3xabn van aandacht en tijd

Geel kleurt de aarde
die ontstaat en vergaat
met kansen van schepping
gelijkwaardig en heel
en elke dag woorden van vallen en opstaan

Rood is de geest
vernieuwt met haar vuur
de kracht van scheppen en leven
en gaat waarheen zij wil
met elke dag adem voor even en later

De diverse kerken zijn ook nog open vanaf a.s. vrijdag (21 mei) t/m maandag 24 mei. ’s Middags van 12 – 17 uur, met uitzondering van de tijden, waarin kerkdiensten plaatsvinden. Er zijn ook een paar andere uitzonderingen, in Smilde is dat bv. vrijdagmiddag van 14 – 17 uur ivm met een huwelijksbevestiging.

Kijk op Feest van de Geest om te zien welke kerken aan deze manifestatie meedoen. Van harte aanbevolen.
I

Advertenties

5 thoughts on “Feest van de Geest

  1. Wat een mooie dag zullen jullie hebben gehad, wat een schitternd geheel zal dat zijn geweest, wou dat ik er even bij had kunnen zijn, maar dan zijn we toch weer blij met de web.sites, dat we er toch een klein beetje bij kunnen zijn.
    Liefs Joke en een fijne dag en bedankt nog voor je lieve wensen.

  2. Heel bijzonder. En ja, die afstemming is mooi natuurlijk. Jammer eigenlijk dat er zo weinig mensen op afkomen. Waarom is die kerk niet permanent te bezichtigen? De meeste kerken zijn toch altijd open?

Ik lees graag iets van jou! Bedankt! Groet van Corry

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s