Vakantie 9

Belofte maakt schuld, dus hier volgen wat foto’s van een orgel bespelende Johan. Waar mogelijk, plaats ik ook een afbeelding van de kerk. Mooi om te zien, hoeveel verschillende soorten kerken er (ook) in Finland zijn.

Ik begin  met een orgel, dat Johan op de allereerste dag in Finland mocht bespelen. Het plaatsje heet Hollola en er staat daar een heel erg mooie kerk. De kerk is gebouwd tussen 1495 en 1510.Van een folder heb ik de foto gescand:

finland, kerken

De toren staat los van de kerk. Je loopt er onderdoor en dan kun je de kerk binnengaan. We werden daar ontvangen door een meneer, die veel wist van de geschiedenis van de kerk. Toen hij hoorde, dat we uit Nederland kwamen, vertelde hij dat hij eens in Bakkeveen is geweest voor een conferentie. En Bakkeveen ligt  niet zo ver van onze woonplaats vandaan. Een stukje herkenning dus. En dan nu het orgel met bespeler:

finland, kerken

Goed begin van de vakantie!

finland, kerken

Kijkje in de kerk. Zo mooi!

Gelijk maar door naar de laatste vakantiedag. ’s Avonds zou de boot uit Helsinki vertrekken, dus we hadden de hele dag om nog van alles te bekijken. We kozen voor een beetje rondrijden in de streek ten westen van Helsinki. We bezochten toen o.a. een grote bouwmarkt. Vergelijkbaar met de grootste Praxis bijvoorbeeld. Immens! We zochten een onderdeeltje voor de douche, die we tijdens een eerdere vakantie daar kochten. "Moet je daar helemaal voor naar Finland dan?" Ja, want ze hebben daar wastafelkranen met geintegreerde handdouches. Die dingen gebruiken ze daar i.p.v. een bidet. En toentertijd wilden we ook graag zo’n kraan. En nu moesten we een ophangdingetje voor die douche hebben. Gevonden!!!

Al rijdend kwamen we in Espoo terecht.

finland, kerken

Kaartje van de omgeving, waar we een beetje rondtoerden.

Finland, kerken

Een prachtige oude Domkerk. Espoo zelf is eigenlijk een hele nieuwe stad. Veel grote bedrijven vind je daar. O.a. het hoofdkantoor van Nokia is daar gevestigd. Een joekel van een gebouw. En kijk, in de Dom mocht Johan ook het orgel bespelen.

finland, kerken

Dat was even lekker uit je dak gaan!

Finland, kerken

Een heel oude Crusifix. Er missen wat lichaamsdelen.

En ik vond zo’n mooie site over deze kerk. Je kunt de plattegrond zien. Daarop zie je in de rechterkolom 4 punten. Als je daarop klikt, zie je links een ander deel van de kerk. Klik je nu in de linkerkolom op het pijltje rechts van de "rode punt" dan gaat de afbeelding roteren. Mooi! Tekst is wel allemaal in het fins, maar kijk gewoon naar de plaatjes en geniet ervan! Hier vind je die site. NB "sali" is zaal. Makkelijk toch.

Dat was dus in Espoo. Een eindje verder zagen we een bordje dat ons naar een "Tiekirkko" verwees. Een "tiekirkko" is een kerk die gedurende de zomer open is voor publiek.  En altijd is er iemand aanwezig, die wat over de (geschiedenis van) zo’n kerk kan vertellen.

Wij gingen dus deze kerk ook maar even bekijken. In het dorpje Kirkkonummi (zie bovenstaande kaartje) kwamen we terecht. Een dorpje van niks, maar wel een oude kerk.

finland, kerken

Ook hier weer de toren los van de kerk.  Tijdens de russische overheersing (een hele speciale periode na de oorlog voor dit deel van het land) werd de kerk door de russische soldaten gebruikt als officiers club en later als een winkel. Toen dit deel van Finland in 1956 terug gegeven werd aan de Finnen, was er van het interieur niet veel meer over.  Uiteindelijk werd de kerk in de jaren 90 gerenoveerd.  Het orgel in de kerk werd door Denemarken geschonken. Het instrument is gebouwd in 1958-1959 en tijdens de renovatie in de kerk geplaatst. En op dat orgel mocht Johan ook even spelen.   

finland, kerken

De "gids" vond het prachtig! Hij staat er bijna bovenop. Deze jongeman vertelde nog, dat hij deze weken in de kerk als vakantiewerk doet. Hij krijgt daar, zei ie, 10 euro per uur voor. Toch wel een best salaris, lijkt mij.

En dit is dan meteen het laatste logje voor deze week en over onze vakantie. Johan heeft nog meer orgels mogen bespelen, maar ik zal er jullie niet meer mee lastig vallen. Je moet het zo maar geloven!

Morgen de caravan inpakken, want we gaan komend weekend nog even kamperen. Jongste broer wordt 50 en geeft vrijdagavond een BIG PARTY! Volgens mij wordt het best wel redelijk weer. Dus lekker genieten met elkaar.

Jullie allemaal een heel fijn weekend gewenst, en tot de volgende keer!

9 thoughts on “Vakantie 9

 1. Wat moet het heerlijk zijn als je goed kan orgelspelen. Dan vallen alle grenzen weg. Dat zie je hier maar weer.

  Die Domkerk vind ik mooi. Vooral die natuurstenen buitenkant maar ook het interieur mag er zijn. En alles wat je laat zien lijkt zo ongerept, zo netjes aangeharkt.

  Veel plezier op de party en gefeliciteerd met broer.

  Groetjes

  Willem

 2. Wat een apart kerkje dat eerste
  Je zou zeggen …toren en kerk horen helemaal niet bij elkaar
  Zo een andere stijl !
  Wat fijn dat Johan daar op t orgel mocht spelen …Machtig geluid is dat dan he ….
  Die Domkerk is ook prachtig…en daar ook al orgel spelen …Wat een bofferd !!
  Mooi die oude crucifix!
  Toen ook nog op een derde orgel spelen ….niet gek he
  Allemaal op dezelfde dag ?
  Mooie reportage weer Corry !!
  leuk dat we mee mogen genieten
  Nu wens ik jje een fijne vrijdag en vast een fijn weekend
  Groeten Sophia

 3. Alweer kamperen?
  Hel lijkt wel of we jullie nadoen.
  Volgend weekend kamperen wij in Diever vanwege de Shakespearespelen….
  Maar eerst nog een paar nachten nachtdienst.
  Groetjes, Riny.

 4. wat bijzonder he, dat Johan in al die kerken op het orgel mocht spelen, dat moet een echte sensatie voor hem zijn geweest.
  Finland lijkt mij ook erg mooi, maar ik ben er nog nooit geweest, maar dat zal, voor ons als echte Scandinaviëgangers, er nog wel eens van komen.
  Je ziet ook in Noorwegen nog wel eens dat de toren naast de kerk staat, een bijzonder gezicht!

 5. Ik lees hier met veel plezier en tevens ook heimwee, over je reis naar Finland.
  De Kerk waar mijn neefje met zijn Finse schone getrouwd is, heeft een toren aan de Kerk en één ernaast. De Kerk was ook helemaal in hout, en ik vind dat je kan zien dat je dichtbij het Oostblok zit.
  Wij zijn ook in Espoo geweest, de stad waar mijn neefje nu woont.

Ik lees graag iets van jou! Bedankt! Groet van Corry

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s