Brillen door de jaren heen

Net als, denk ik, heel veel mensen van onze generatie hebben wij ladingen dia’s in de kast. Waarom? Omdat dia’s maken stukken goedkoper was als foto’s. Als we dan met vakantie gingen, keken we later thuis van welke dia we een foto wilden laten maken voor het vakantieverslag, en de rest werd "gewoon" dia gelaten. Beetje vergelijkbaar met het tegenwoordige digitale fotograferen.

Johan is al een tijdje bezig om alle dia’s door te lopen en van interressante "kiekjes" een digitale foto te maken. En wat kom je dan veel leuke foto’s tegen!
Ik heb mezelf ontdekt met heel veel verschillende brillen op mijn neus. Die wil ik jullie niet onthouden. Het tekent heel mooi de brillenmode in de diverse jaren.

Beginnen we in 1963. Toen was ik de bruid……

bruidsfoto.jpg picture by corryjohan

Een prachtig vlindermontuur. Ik meen me te herinneren dat die donkerrood was. Jammer, er werd nog (bijna) niet in kleur gefotografeerd.

De volgende foto is gemaakt op een boot van de Tor Line (voorloper van DFDS) tijdens onze eerste grote buitenlandse reis in 1974 naar Zweden. De overtocht ging van Amsterdam naar Gxc3xb6teborg.

Corry1974Torline.jpg picture by corryjohan

Wat een beauty, he?

Next picture is denk ik zo’n 2 jaar later. Het model van de bril is ongeveer gelijk, maar de kleur is veranderd. Kijk maar:

Corryplm1975.jpg picture by corryjohan

Lekker in de tuin in zo’n heel speciale "ligstoel". Altijd weer een puzzel om hem goed in elkaar te zetten. Dat laatste is van alle tijden, want inmiddels hebben we weer zo’n stoel en onze kleinkinderen worstelen wat af…….

Ik heb ook nog een brilloos tijdperk gehad. Begin jaren 80 was het dat ik me aan lenzen gewaagd heb. Ik heb ze zo’n 3 jaar gehad, maar na een zeer heftige griep kon ik er maar niet weer aan wennen.

Corryophogerotsverkleind.jpg picture by corryjohan

Volgens mij sta ik hier op een hoge rots boven de Moezel bij Cochem in 1986.

Ik hoop dat jullie een klein beeld kregen van de brillenmode door de jaren heen. En dan ook nog te bedenken dat je soms jxc3¡ren met een montuur moest doen. Nieuwe glazen nodig? Jammer, maar geen nieuwe bril hoor. De nieuwe glazen werden in het oude montuur gemonteerd. Nou ja, je wist niet beter.  Het ziekenfonds vergoedde alleen (een deel van) de kosten van de glazen. Montuur moest je zelf betalen.

Tot de volgende keer maar weer!

7 thoughts on “Brillen door de jaren heen

 1. Als kind van elf moest ik aan de bril. Ik vond het vreselijk. Veel keus was er ook al niet, in mijn herinnering kon ik zo’n beetje kiezen uit xc3xa9xc3xa9n. Toen ik negentien was, ben ik aan de lenzen gegaan. In die bijna acht jaar heb ik twee monturen gehad. Ik heb nog steeds lenzen.

 2. Corry, die brillen geloof ik wel. Ik heb ook zo’n stelletje ongeregeld in de kast liggen. Maar dat jij schrijft dat je in 1974 met de Torline naar Gothenburg bent geweest, dat frappeert me. Want ik was daar ook in 1974. Zo’n vierdaags reisje op de boot vanaf het Westenlijk havengebied in Amsterdam tot aan die prachtige stad met zijn Liseberg en het Poseidontheater. Om maar wat te noemen. En slapen in van die achterlijke couchettes op de boot.

  Met een beetje fantasie en goede wil hebben wij dus samen op die boot gezeten. Ik heb nog een film van die vakantie.

  Ach, schone nostalgie, beeld van mijn jeugd, warmte van mijn hart. Dat ik dit nog mag meemaken. Ik voel een traan opwellen in mijn linkeroog.

 3. En dat vriendinnetje waarmee ik naar Gothenburg ging, joh….die had een grote bruine bril op haar neus….wat een kanjer (die bril). Zal ik nooit vergeten.

 4. Wat een grote lappen GLAS he …in die brillen !!
  leuk om te zien …

  Ja ook wij hebben dia’s gemaakt en van de leukste foto’s …en in t weekend af en toe Dia’s kijken …met de jongens…
  Ook wij willen er digitale foto’s van gaan maken..laatst was zo een apparaat bij de Aldi in de aanbieding…ze hadden er 5 en Gert was nr 6….dus ….viste hij naast t net …
  Dus hopen we dat er nog een keer een aanbieding komt
  Maar ik ga er vandoor…even bank hangen
  Slaap lekker voor straks en morgen een fijne dag en een fijn weekend
  Groeten Sophia

 5. Hoi hoi,

  ik zag de link bij Sophia op de site staan en ik dacht, laat ik eens een kijkje gaan nemen….

  Wat leuk, al die brillen…

  Ik heb zelf ook een bril, maar zit gelukkig kort bij de bron. Mijn vader heeft een eigen brillenzaak en ik heb dus de lade vol liggen hier…..

  Wat draag je nu voor een bril???

  Grtz Serena

Ik lees graag iets van jou! Bedankt! Groet van Corry

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s