Fusie-overeenkomst getekend!

Afgelopen zondag (gisteren dus) is in Smilde de fusie-overeenkomst getekend tussen de Ned. Herv. Gemeente en de Geref. Kerk.

Kort werd de geschiedenis van de kerken in Smilde verteld. Vanaf plm. 1788 was er een kerkelijke gemeente in Smilde en vanaf dat jaar bestaat de Koepelkerk, aanvankelijk gebouwd voor de kerkelijke gemeente in Hijkersmilde-Kloosterveen. Toen een plaats die groter was dan Assen.

In 1834 vond de Afscheiding plaats te Ulrum. Als je op de link klikt kun je een stuk geschiedenis lezen over de Afscheiding en hoe dat daar in Ulrum toen toeging. Vanuit Smilde waren er mensen die contact zochten met ds Hendrik de Cock in Ulrum en hieruit ontstond ook in Smilde een afgescheiden gemeente. Smilde was daardoor de 2e gemeente in het Noorden. Eigenlijk best een bijzonder stukje (kerk)geschiedenis.

Vanaf plm 1960 is heel aarzelend begonnen, ook landelijk, om de twee kerken weer samen te laten komen.  Zoals te begrijpen valt, is dat niet zonder emoties gegaan. Maar gisteren was het hier dan zover.

De kerk zat behoorlijk vol, toen afgevaardigden van beide kerken door de notaris naar voren werden geroepen om namens "hun" kerk de handtekening onder de akte te plaatsen. Was best emotioneel, maar ook heel feestelijk. Samen gaan we verder als Protestantse Gemeente in Smilde.

Gelukkig memoreerde onze dominee nog het feit, dat verschillende mensen zich nog lang Gereformeerd of Hervormd zullen voelen,niks mis mee, maar onze kinderen weten straks gewoon niet anders dan dat ze Protestant zijn.

Er wordt al druk gewerkt aan een eigen website. Ben benieuwd wanneer die "in de lucht" gaat.

Bloemslinger_1

Advertenties

3 thoughts on “Fusie-overeenkomst getekend!

 1. Ik ken alle emoties niet die hiermee samen hangen. Ik heb dus ook nooit veel begrepen van alle problemen die in verband met de fusie gerezen zijn.
  Voor de protestanten van Smilde is het een felicitatie waard.

 2. Lijkt me wel dat je moet wennen aan die naam
  Wel fijn dat je nu met zn allen op xc3xa9xc3xa9n weg verder kunt gaan
  Denk niet dat dat in onze kerken mogelijk is….Van mij mag het…maar ja…mij vragen ze het niet 🙂
  Fijne dag Corry…groeten Sophia

 3. Lege pakken ( van melk sal etc ) kunnen wij hier apart inleveren …dus daar staat een doos voor in de schuur en die wlegen we eens in de zoveel tijd….dus volproppen zal moeilijk gaan….en ook word t vuil hier gescheiden opgehaald.
  En op de karnemelk zit een plastic ding als schenktuit…ook daar kan je geen hoekje afknippen….Zie de foto !!
  Groetjes .,…Sophia

Ik lees graag iets van jou! Bedankt! Groet van Corry

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s