Vakantie VIII

Hier volgen dan nog een paar plaatjes van Noorwegen. Op dit logje schrijf ik over het oude houten kerkje in Eidsborg dat we bezochten, maar we hebben meer van dat soort bouwwerken bekeken.

Zoals bijvoorbeeld de kerk in Vxc3xa5gxc3xa5mo:

Kerkje_vagamo

Wij waren daar op een zaterdag en (natuurlijk) werd er getrouwd. Helaas mochten wij ber in de kerk niet bij zijn. Op eerdere vakanties is ons dat wel eens gelukt.

N.B. In de Scandinavische landen wordt zaterdag vaak als trouwdag gebruikt, want men krijgt geen vrije dag van de baas om te trouwen. Leuk om aan te denken, als je op een zaterdag in de buurt van een speciale kerk bent.

Ringebu_kerk

De stavkirke van Ringebu (Gudbrandsdal). Foto geleend van deze site, omdat onze foto niet zo goed gelukt is. In deze kerk mocht Johan het orgel ook even bespelen.

UrnesstavkirkeC.jpg

De kerk in Urnes, deze ligt nogal hoog weggescholen tussen de bomen, je moet er echt naar toe lopen (al puffend) om er dicht bij te komen. Wel de moeite waard. Te vinden aan het Lustrafjord, dichtbij Sogndal (Rv 55).

En dan, last but not least, een kerk, die we tijdens onze allereerste vakantie in Noorwegen (1981) bekeken hebben, en die we elke keer als we er in de buurt zijn even moeten bezoeken. Namelijk: De Vangs kerk in Voss.

vos.jpg

Foto niet zelf gemaakt, maar geleend van internet, evenals de volgende foto, die een gedeelte van het "plafond" laat zien. Wolken met engeltjes erachter, en zo ziet de hele kerkzolder eruit. Prachtig!

voskerkplafond.jpg

vangskyrkjaorgel.jpg

Het nieuwe orgel van de kerk. Hier is ook weer een deel van de zolderpartij te zien. Let ook eens op de dikte van de muren, links naast het orgel te zien, omdat daar een raam zit. En ja, Johan mocht weer even….

JohanorgeltinVoss.jpg

Sorry voor de kwaliteit, maar ik moest deze foto van beneden af nemen. Dus hevig ingezoomd.

Helaas geen foto van het doopvont in deze kerk. Dat is namelijk ook een engeltje met het bekken in de (gestrekte) armen. Dat beeldje hangt nogal hoog in de poort naar het altaar, maar als er gedoopt wordt, laat men het naar beneden komen om te gebruiken. Heel apart, maar leuk!

Advertenties

3 thoughts on “Vakantie VIII

 1. Wat een mooie kerken.
  Wat een prachtige bouwstijl, heel apart vind ik.
  Echt heel mooi.
  Scandinavixc3xab moet zo mooi zijn.
  Onze neef woont in Finland en wij hopen hem daar ooit te mogen bezoeken.

  Fijne dag en fijn weekend.

 2. Dat moesten ze hier ook maar eens doen, houten kerkjes bouwen. Die hebben aan de buitenkant al sfeer, misschien trekt dat meer mensen dan die betonnen bakken die ze hier neerzetten (en de oude mooie kerkjes tot apartementjes of winkels ombouwen….)
  Wij hebben een heerlijke vakantie gehad. Met kinderen die ABC hebben “zorgeloos”. Verzuipen doen ze niet meer zo hard. Het was een harstikke leuke omgeving op een voor de kids perfect park. Met 3 zwembaden en all-in hebben ze voor 3 jaar genoeg ijsjes gegeten ;). De animatie ’s avonds was ook erg leuk; acrobaten, goochelaars, messenwerpers, shows…ze hebben hun ogen uitgekeken. En alles ongeveer een uurtje of iets meer, dus precies lang genoeg om leuk te blijven. Ze hebben vanaf een boot in zee gezwommen tussen scholen vissen, gesnorkeld, gedobberd en lol gehad. En wij met een boekje onder een boom of parasol. Kortom; heerlijk.
  En dus zijn we uitgerust genoeg om om kwart over 6 gewekt te worden….ieuw, ieuw…plassen en eten (hihi) Kyrah is echt een schatje en nog heerlijk onbevangen. We moeten ogen voor en achter hebben, want ze kent nog maar weinig. Maar het gaat prima.
  We genieten volop!
  Groetjes van (nog wel) een gebruind viertal.
  Pelikila 😀

Ik lees graag iets van jou! Bedankt! Groet van Corry

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s