Vaffler

N.a.v. mijn vorige logje kreeg ik de vraag wat een “vaffler” eigenlijk is.Nu heb ik me daar een vergissing gemaakt, want “vaffler” is meervoud, enkelvoud is “vaffle”. Maakt niet uit, want als je ze eenmaal geproefd hebt, lust je er ook wel twee.

Ik heb een recept gevonden voor de zweedse versie. Daar heten ze “Vxc3xa5fflor”.

Vxc3xa5fflor med Grxc3xa4dde – gebakken roomwafels.

Dit heb je nodig voor 5 wafels:
5 eieren, 125 gram suiker, 150 gram gezeefde bloem, 1 theelepel gemalen kardemom of gember (wat je zelf het lekkerst vindt), 250 ml. zure room, 4 eetlepels gesmolten, ongezouten boter.
Klop de eieren en de suiker samen gedurende 10 minuten met een elektrische mixer in een kom totdat het als een dik lint in de kom terugvalt als je de mixer optilt. Roer er nu met een houten lepel afwisselend de helft van de bloem, de kardemom of gember en de zure room door, en tenslotte de andere helft van de bloem. Klop hier licht de gesmolten boter door en zet het mengsel 10 minuten weg. Maak een wafelijzer warm zonder het in te vetten, totdat het zo heet is dat een waterdruppel sputtert als die er op valt. Vul het ijzer met de geklopte massa vanuit het midden naar de rand toe. Sluit het ijzer en verhit het geheel tot de wafels mooi goudgeel zijn. Gebruik je een elektrisch wafelijzer, volg dan de instructies die daar bij horen. De wafels worden opgediend met koude wilde bessen en verse boter. Een alternatief hiervoor is een lekkere bessenjam.

De wafels op deze foto komen uit een modern wafelijzer. Vroeger bezaten veel Zweedse families wafelijzers die speciaal voor hen gemaakt werden door de plaatselijke smid. Daar werd dan hun eigen patroon of familiewapen in verwerkt.

Meer Zweedse recepten vind je hier

Veel plezier, en eet smakelijk!!

2 thoughts on “Vaffler

Ik lees graag iets van jou! Bedankt! Groet van Corry

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s